Κατήχηση

Το κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου του Canterbury για τη Στέψη του Βασιλιά Καρόλου Γ΄ και της Βασίλισσας Καμίλλας

Κολοσσαείς 1:9-17, Λουκάς 4:16-21

Έλα, Άγιο Πνεύμα, και γέμισε τις καρδιές μας με τη φλόγα της αγάπης σου. Αμήν.

Βρισκόμαστε εδώ για να στεφανώσουμε έναν Βασιλιά, και στεφανώνουμε έναν Βασιλιά προκειμένου να τον υπηρετήσουμε.

Αυτό που δίνεται σήμερα είναι για το κέρδος όλων. Διότι ο Ιησούς Χριστός ανήγγειλε μια Βασιλεία στην οποία οι φτωχοί και οι καταπιεσμένοι απελευθερώνονται από τα δεσμά της αδικίας. Οι τυφλοί βλέπουν. Οι ασθενείς και οι συντετριμμένοι θεραπεύονται.

Αυτή η Βασιλεία θέτει τους στόχους κάθε δίκαιης διακυβέρνησης, κάθε εξουσίας. Και η Βασιλεία ορίζει επίσης τα μέσα κάθε κυβέρνησης και εξουσίας. Γιατί ο Ιησούς δεν αρπάζει την εξουσία ούτε επιβάλλει το καθεστώς.

Ο Βασιλιάς των Βασιλέων, ο Ιησούς Χριστός, χρίστηκε όχι για να υπηρετηθεί, αλλά για να υπηρετήσει. Δημιουργεί έτσι τον αναλλοίωτο νόμο της καλής εξουσίας, σύμφωνα με τον οποίο στο προνόμιο της εξουσίας έρχεται το καθήκον να υπηρετείς!

Η υπηρεσία είναι αγάπη στην πράξη. Βλέπουμε την έμπρακτη αγάπη στη φροντίδα μας για τους πιο ευάλωτους, στον τρόπο που ανατρέφουμε και ενθαρρύνουμε τους νέους, στη διατήρηση του φυσικού κόσμου. Είδαμε αυτές τις προτεραιότητες στη ζωή του καθήκοντος που έζησε ο βασιλιάς μας.

Σήμερα έχουμε την τιμή να βρισκόμαστε σε αυτό το Αββαείο μαζί με τόσους πολλούς που δείχνουν τέτοια αγάπη- εργάζεστε με φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανισμούς, χτίζετε κοινότητες, υπηρετείτε το έθνος στις Ένοπλες Δυνάμεις, στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και με τόσους άλλους τρόπους. Στη διπλανή πόρτα υπάρχουν 400 ή περισσότεροι εξαιρετικοί νέοι στην εκκλησία της Αγίας Μαργαρίτας, των οποίων οι ζωές μιλούν για υπηρεσία. Σε όλο τον κόσμο, στα βασίλεια και την Κοινοπολιτεία υπάρχουν τόσοι πολλοί άλλοι. Ζείτε τη ζωή σας για χάρη των άλλων.

Η ενότητα που δείχνετε, το παράδειγμα που δίνετε, είναι αυτό που μας ενώνει και προσφέρει κοινωνίες ισχυρές, χαρούμενες, ευτυχισμένες και ένδοξες. Κουβαλούν βαριά βάρη για εμάς.

Και το βάρος του καθήκοντος που ανατίθεται σήμερα, Μεγαλειότατοι, είναι υποφερτό μόνο από το Πνεύμα του Θεού, το οποίο μας δίνει τη δύναμη να δώσουμε τη ζωή μας στους άλλους. Με το χρίσμα του Αγίου Πνεύματος, ο Βασιλιάς λαμβάνει ελεύθερα αυτό που κανένας ηγεμόνας δεν μπορεί ποτέ να επιτύχει με τη θέληση, την πολιτική, τον πόλεμο ή την τυραννία: το Άγιο Πνεύμα μας ελκύει στην έμπρακτη αγάπη.

Αυτό υπόσχεται ο Ιησούς που παραμέρισε κάθε προνόμιο, επειδή, όπως μας λέει το πρώτο ανάγνωσμα, ο Θεός θα δώσει τα πάντα για χάρη μας, ακόμη και την ίδια Του τη ζωή.

Ο θρόνος Του ήταν ένας σταυρός. Το στέμμα Του ήταν φτιαγμένο από αγκάθια. Τα διακριτικά Του ήταν οι πληγές που διαπέρασαν το σώμα Του.

Ο καθένας από εμάς καλείται από τον Θεό να υπηρετήσει. Με ό,τι κι αν αυτό μοιάζει στη δική μας ζωή, ο καθένας μας μπορεί να επιλέξει τον δρόμο του Θεού σήμερα.

Μπορούμε να πούμε στον Βασιλιά των Βασιλέων, τον ίδιο τον Θεό, όπως και ο Βασιλιάς εδώ σήμερα, “δώσε χάρη ώστε στην υπηρεσία σου να βρω την τέλεια ελευθερία“.

Σε αυτή την προσευχή υπάρχει υπόσχεση πέρα από κάθε μέτρο, χαρά πέρα από κάθε όνειρο, ελπίδα που διαρκεί. Με αυτή την προσευχή, για κάθε Βασιλιά, για κάθε ηγεμόνα και, ναι, για κάθε άνθρωπο για όλους μας, ανοιγόμαστε στην μεταμορφωτική αγάπη του Θεού.

Θεματολογικές ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση