Κατήχηση

“Διαλογισμός” και Προσευχή

(Επτά καλοί λόγοι για να εισαγάγετε τα παιδιά σας στον χριστιανικό διαλογισμό)

 

Γιατί να μην χρησιμοποιήσετε και τα εργαλεία του διαλογισμού, για να εισαγάγετε τα μικρότερα παιδιά σας σε μια γνήσια ώρα προσευχής;

Ακολουθούν επτά καλοί λόγοι για τους οποίους, πέρα από τον διαλογισμό ως εργαλείο χαλάρωσης, η χριστιανική παράδοση μας δείχνει πώς μια πρακτική μπορεί να είναι πάνω απ’ όλα μια ώρα συνάντησης με τον Θεό. Τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά.

1ος Λόγος

Ο διαλογισμός μπορεί να είναι αυθεντικά χριστιανικός, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να στερήσουμε από τα παιδιά μια από τις παλαιότερες παραδόσεις προσευχής, που αναπτύχθηκε ιδίως από τους Πατέρες της Ερήμου τον 4ο αιώνα. Επιτρέπει σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, να σιωπήσουν και να ανοίξουν την καρδιά τους.

 

2ος Λόγος

Ο διαλογισμός είναι προσιτός σε όλες τις οικογένειες, ιδιαίτερα στους γονείς που δεν ξέρουν πώς να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους στην προσευχή! Μπορεί να συνοδεύεται, ανά ηλικιακή ομάδα, με προσαρμοσμένες μορφές: 3 λεπτά για παιδιά 4-7 ετών με βάση μια εικόνα, ένα μάθημα αφιερωμένο στους εφήβους για να τους βοηθήσει να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, ένα στοχαστικό έπος για παιδιά 7-11 ετών για να ανακαλύψουν τη Βίβλο, κ.λπ.

 

3ος Λόγος

Ο διαλογισμός για παιδιά δεν απαιτεί καμία εγκατάσταση. Μπορεί κάποιος να προσευχηθεί εξω στη φύση, μπροστά σε ένα απλό κερί, ή ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητο… Ο διαλογισμός μπορεί να ασκηθεί οπουδήποτε, όποιος κι αν είναι ο διαθέσιμος χρόνος.

 

4ος Λόγος

Η σωματική προσέγγιση του διαλογισμού είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για τα παιδιά. Είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με τις αισθήσεις και το σώμα τους, οπότε μπορούμε κάλλιστα να το εκμεταλλευτούμε αυτό στο έπακρο. Όπως και με τους ενήλικες, ο χρόνος που αφιερώνεται για να αρχίσουν την προσευχή επιτρέπει στα μικρότερα παιδιά να διατεθούν στη σιωπή και να ηρεμήσουν την ταραχή τους. Μερικοί γονείς εκπλήσσονται όταν διαπιστώνουν ότι τα παιδιά μπαίνουν στην προσευχή πιο εύκολα με αυτό που κάνουν μέσω του σώματός τους.

 

5ος Λόγος

Τα παιδιά αγαπούν την ποικιλία! Σίγουρα το έχετε παρατηρήσει αυτό αν τα παιδιά σας είναι μικρά… Κουράζονται γρήγορα και αλλάζουν συχνά δραστηριότητες. Ο διαλογισμός είναι επομένως μια μορφή προσευχής που επιτρέπει την ποικιλία με άλλες οικογενειακές παραδόσεις. Γιατί να μην συμφωνήσετε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα οικογενειακής προσευχής με τα παιδιά σας: ένα βράδυ ένας διαλογισμός που θα ακούσετε μαζί, ένα άλλο βράδυ ένα κομποσχοίνι, ένα άλλο βράδυ δέκα λεπτά δοξολογίας;

 

6ος Λόγος

Ένας καθοδηγούμενος διαλογισμός είναι ένας πρακτικός τρόπος για να δώσετε στα παιδιά μια στιγμή προσωπικής και οικείας συνάντησης με τον Θεό. Η ζωή της πίστης και της προσευχής τρέφεται από συλλογικές στιγμές (οικογενειακές ώρες προσευχής, γιορτές, μαθήματα κατήχησης κ.λπ.) στις οποίες οι γονείς πρέπει να έχουν το αντανακλαστικό να εμπλέκουν και τα παιδιά τους… Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα όταν πρόκειται να τα εισάγουμε στην προσωπική προσευχή. Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία να τους δείξουμε τη σημασία αυτής της καρδιακής επικοινωνίας με τον Θεό.

 

7ος Λόγος

Δεν είναι τυχαίο ότι ο διαλογισμός, ο οποίος είναι πολύ της μόδας μεταξύ των ενηλίκων που θέλουν να ξεφύγουν από το άγχος της καθημερινότητας, είναι επίσης πολύ δημοφιλής στα παιδιά. Με μια περίοδο προσευχής, τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν τα ίδια οφέλη: προσοχή στις αισθήσεις, την εμπειρία της σιωπής, την εκμάθηση της συγκέντρωσης στην παρούσα στιγμή… εφόδια που θα χρειαστούν σε όλη τους τη ζωή!

 

Έτσι, για να βοηθήσετε τα παιδιά να αναπτύξουν την εσωτερική τους ζωή και να τους δώσετε την πολύτιμη συνήθεια της προσωπικής προσευχής, γιατί να μην δοκιμάσετε τον διαλογισμό μαζί τους τώρα;

Ακολουθεί ένα πρακτικό παράδειγμα για το πώς μπορεί να είναι ο διαλογισμός για τα παιδιά:

Φανταστείτε μια πολύ μεγάλη λίμνη, μάλλον σαν θάλασσα.

Σε αυτή τη λίμνη σήμερα, ο άνεμος φυσάει πολύ δυνατά. Είναι μια καταιγίδα. Εμφανίζονται κύματα. Είναι μεγάλα και βίαια. Μπορείτε να τα φανταστείτε;

Λοιπόν, γνωρίζατε ότι ο Θεός, ο οποίος δημιούργησε τη γη και τη θάλασσα, μπορεί να ηρεμήσει τους ανέμους και να κατευνάσει τις καταιγίδες;

Και έτσι αποφάσισε να επαναφέρει την ηρεμία στη λίμνη. Ο άνεμος καταλαγιάζει και σιγά-σιγά τα κύματα γίνονται όλο και λιγότερο δυνατά.

Μπορείτε να νιώσετε την ηρεμία που ο Θεός αποκατέστησε στη λίμνη;

Μπορείτε να τη νιώσετε με την αναπνοή σας.

Πάρτε μια μεγάλη ανάσα, όπως ένα κύμα που καλύπτει απαλά την παραλία.

Στη συνέχεια, πάρτε μια αργή ανάσα και φανταστείτε το νερό να υποχωρεί από την παραλία.

Ο Θεός είναι παρηγοριά· μπορεί να ηρεμήσει τις καταιγίδες σας. Είστε το θαύμα του και σας αγαπάει.

Τώρα μπορείτε να πείτε κάτι στον Θεό μέσα από την καρδιά σας. Είναι εκεί. Σας ακούει.

Θεματολογικές ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση