Κατήχηση

Εμείς και οι αλυσίδες του διαβόλου

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, Καλημέρα!

Το σημερινό Ευαγγέλιο μας δείχνει τον Ιησού να απελευθερώνει ένα άτομο που είχε καταληφθεί από “πονηρό πνεύμα” (βλ. Μκ 1:21-28), το οποίο τον βασάνιζε και τον έκανε να ουρλιάζει (βλ. εδ. 23, 26). Έτσι ενεργεί ο διάβολος· έτσι ενεργεί! Θέλει να μας κυριεύσει για να “αλυσοδέσει την ψυχή μας”. Να αλυσοδέσει τις ψυχές μας! Αυτό είναι που θέλει ο διάβολος. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις “αλυσίδες” που πνίγουν την ελευθερία μας, γιατί ο διάβολος πάντα αφαιρεί την ελευθερία μας.

Ας προσπαθήσουμε να ονομάσουμε μερικές από τις αλυσίδες που μπορούν να αλυσοδέσουν τις καρδιές μας.

Σκέφτομαι τους εθισμούς, οι οποίοι μας υποδουλώνουν και μας κάνουν διαρκώς ανικανοποίητους, και οι οποίοι καταβροχθίζουν τις ενέργειες, τα αγαθά και τις σχέσεις μας.

Μια άλλη αλυσίδα που σκέφτομαι είναι οι κυρίαρχες τάσεις που ενθαρρύνουν την επιδίωξη της αδύνατης τελειομανίας, του καταναλωτισμού και του ηδονισμού, οι οποίες εμπορευματοποιούν τους ανθρώπους και χαλάνε τις σχέσεις.

Και ακόμη περισσότερες αλυσίδες: υπάρχουν πειρασμοί και εξαρτήσεις που υπονομεύουν την αυτοεκτίμηση, που υπονομεύουν την ειρήνη και την ικανότητα να επιλέγουμε και να αγαπάμε τη ζωή.

Μια άλλη αλυσίδα είναι ο φόβος, που μας κάνει να κοιτάμε το μέλλον με απαισιοδοξία, και η δυσαρέσκεια, που κατηγορεί πάντα τους άλλους.

Στη συνέχεια, υπάρχει μια πολύ άσχημη αλυσίδα, η οποία είναι η ειδωλολατρία της εξουσίας, η οποία δημιουργεί συγκρούσεις και καταφεύγει σε όπλα που σκοτώνουν ή χρησιμοποιεί την οικονομική αδικία και τη χειραγώγηση της σκέψης.

Πολλές είναι οι αλυσίδες μας, υπάρχουν πραγματικά πολλές στη ζωή μας.

Και ο Ιησούς ήρθε για να μας απελευθερώσει από όλες αυτές τις αλυσίδες. Σήμερα, αντιμετωπίζοντας τον διάβολο που τον προκαλεί φωνάζοντας: “Τι έχεις να κάνεις μαζί μας; Ήρθες να μας καταστρέψεις;” (εδ. 24), ο Ιησούς απαντά: “Ησυχία! Βγες έξω από αυτόν!” (v. 25). Ο Ιησούς έχει τη δύναμη να διώξει τον διάβολο. Ο Ιησούς μας απελευθερώνει από τη δύναμη του κακού, αλλά – ας προσέξουμε – διώχνει τον διάβολο, αλλά ποτέ δεν διαπραγματεύεται μαζί του! Ο Ιησούς δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ με τον διάβολο και όταν τον έβαλαν σε πειρασμό στην έρημο, οι απαντήσεις του Ιησού ήταν πάντα λόγια από τη Βίβλο, ποτέ διάλογος. Αδελφοί και αδελφές! Με τον διάβολο δεν πρέπει να υπάρχει διάλογος! Προσέξτε! Με τον διάβολο δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος, γιατί αν αρχίσετε να του μιλάτε, πάντα θα κερδίζει. Να είστε προσεκτικοί.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε όταν νιώθουμε πειρασμό και καταπίεση; Να διαπραγματευτούμε με τον διάβολο; Όχι! Δεν πρέπει να γίνεται καμία διαπραγμάτευση μαζί του.
Πρέπει να επικαλεστούμε τον Ιησού! Ας Τον επικαλεστούμε από εκείνη την πλευρά όπου νιώθουμε ότι οι αλυσίδες του κακού και του φόβου είναι πιο σφιχτές.

Για άλλη μια φορά, με τη δύναμη του Πνεύματός Του, ο Κύριος θέλει να πει στον κακό σήμερα: “Φύγε, άφησε αυτή την καρδιά σε ειρήνη, μη διχάζεις τον κόσμο, μη διχάζεις τις οικογένειες και τις κοινότητές μας· άφησέ τες να ζήσουν γαλήνια, ώστε να ανθίσουν εκεί οι καρποί του Πνεύματός μου, όχι οι δικοί σου. Αυτό λέει ο Ιησούς. Αφήστε την αγάπη, τη χαρά, την πραότητα να βασιλεύουν ανάμεσά τους, και αντί για βία και κραυγές μίσους, αφήστε να υπάρχει ελευθερία και ειρήνη.

Ας αναρωτηθούμε: Θέλω πραγματικά να απελευθερωθώ από αυτές τις αλυσίδες που δένουν την καρδιά μου; Και επίσης, είμαι ικανός να πω “όχι” στους πειρασμούς του κακού προτού παρεισφρήσουν στην ψυχή μου; Τέλος, επικαλούμαι τον Ιησού, επιτρέποντάς Του να δράσει μέσα μου, να με θεραπεύσει εκ των έσω;

Είθε η Παναγία να μας προστατεύει από το κακό.

Θεματολογικές ετικέτες