Κατήχηση

Η προσευχή: Βασίλισσα των Ουρανών

Πλατεία Αγίου Πέτρου
Κυριακή, 28 Μαΐου 2023

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!

Σήμερα, εορτή της Πεντηκοστής, το Ευαγγέλιο μας μεταφέρει στο υπερώο, όπου οι απόστολοι είχαν καταφύγει μετά το θάνατο του Ιησού (Ιωάν. 20:19-23). Ο Αναστημένος Χριστός, το βράδυ του Πάσχα, εμφανίζεται σε εκείνη ακριβώς την κατάσταση φόβου και αγωνίας και, φυσώντας πάνω τους, τους λέει: «Λάβετε το Άγιο Πνεύμα» (εδ. 22). Έτσι, με τη δωρεά του Πνεύματος, ο Ιησούς επιθυμεί να ελευθερώσει τους μαθητές από το φόβο, αυτόν το φόβο που τους κρατά κλεισμένους στο σπίτι, και τους ελευθερώνει ώστε να είναι σε θέση να βγουν έξω και να γίνουν μάρτυρες και κήρυκες του Ευαγγελίου. Ας σταθούμε λίγο σε αυτό που κάνει το Πνεύμα: απελευθερώνει από τον φόβο.

Οι μαθητές είχαν κλείσει τις πόρτες τους, λέει το Ευαγγέλιο, “από φόβο” (εδ. 19). Ο θάνατος του Ιησού τους είχε συντρίψει, τα όνειρά τους είχαν διαλυθεί, οι ελπίδες τους είχαν εξαφανιστεί. Και είχαν κλειστεί στον εαυτό τους. Όχι μόνο σε εκείνο το δωμάτιο, αλλά μέσα τους, στις καρδιές τους. Θα ήθελα να το τονίσω αυτό: Κλειδωμένοι μέσα. Πόσο συχνά κλεινόμαστε κι εμείς στον εαυτό μας; Πόσο συχνά, εξαιτίας κάποιας δύσκολης κατάστασης, εξαιτίας κάποιου προσωπικού ή οικογενειακού προβλήματος, εξαιτίας του πόνου που μας σημαδεύει ή εξαιτίας του κακού που αναπνέουμε γύρω μας, γλιστράμε σιγά σιγά σε μια απώλεια ελπίδας και δεν έχουμε το κουράγιο να συνεχίσουμε; Πολλές φορές συμβαίνει αυτό. Και τότε, όπως οι απόστολοι, κλεινόμαστε στον εαυτό μας, οχυρωνόμαστε στο λαβύρινθο των ανησυχιών.

Αδελφοί και αδελφές, αυτό το «κλείσιμο στον εαυτό μας» συμβαίνει όταν, στις πιο δύσκολες καταστάσεις, επιτρέπουμε στον φόβο να πάρει το πάνω χέρι και αφήνουμε την βροντερή φωνή του να κυριαρχήσει μέσα μας. Όταν ο φόβος μπαίνει μέσα μας, αυτοεγκλωβιζόμαστε! Ως εκ τούτου η αιτία του αυτοεγκλωβισμού είναι ο φόβος: Ο φόβος ότι δεν θα τα καταφέρουμε, ότι θα μείνουμε μόνοι μας για να αντιμετωπίσουμε τις καθημερινές μάχες, ότι θα ρισκάρουμε και μετά θα απογοητευτούμε, ότι θα κάνουμε λάθος επιλογές.

Αδελφοί, αδελφές, ο φόβος μπλοκάρει, ο φόβος παραλύει. Και επίσης απομονώνει. Σκεφτείτε το φόβο των άλλων, αυτών που είναι ξένοι, που είναι διαφορετικοί, που σκέφτονται με άλλο τρόπο. Και μπορεί να υπάρχει ακόμη και ο φόβος του Θεού: Ότι θα με τιμωρήσει, ότι θα θυμώσει μαζί μου… Αν δώσουμε χώρο σε αυτούς τους ψεύτικους φόβους, κλείνουν οι πόρτες: οι πόρτες της καρδιάς, οι πόρτες της κοινωνίας, ακόμη και οι πόρτες της Εκκλησίας! Όπου υπάρχει φόβος, υπάρχει κλείσιμο. Και αυτό δεν είναι καλό.

Το Ευαγγέλιο, ωστόσο, μας προσφέρει το φάρμακο του Αναστημένου Χριστού: το Άγιο Πνεύμα. Αυτό μας απελευθερώνει από τις φυλακές του φόβου. Όταν λαμβάνουν το Πνεύμα, οι απόστολοι -αυτό γιορτάζουμε σήμερα- εγκαταλείπουν το κλειστό υπερώο και βγαίνουν στον κόσμο για να συγχωρήσουν αμαρτίες και να διακηρύξουν τα καλά νέα. Χάρη σ’ Αυτόν, τον Παράκλητο, Το Άγιο Πνεύμα, οι φόβοι ξεπερνιούνται και οι πόρτες ανοίγουν. Γιατί αυτό κάνει το Πνεύμα: Μας κάνει να νιώθουμε την εγγύτητα του Θεού και έτσι η αγάπη Του διώχνει τον φόβο, φωτίζει τον δρόμο, παρηγορεί, στηρίζει στις αντιξοότητες. Μπροστά στους φόβους και τα κάθε είδους κλεισίματα, λοιπόν, ας επικαλεστούμε το Άγιο Πνεύμα για μας, για την Εκκλησία και για ολόκληρο τον κόσμο, ώστε μια νέα Πεντηκοστή να διώξει τους φόβους που μας επιτίθενται και να αναζωπυρώσει τη φωτιά της αγάπης του Θεού.

Είθε η Παναγία μητέρα μας, που ήταν η πρώτη που γέμισε από το Άγιο Πνεύμα, να μεσιτεύει για μας. Αμήν.-

 

Θεματολογικές ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση