Κατήχηση

Κοινότητα του Αγ. Ανσέλμου: Τα μέλη της Πρώτης Κοινότητας του Αγίου Άνσελμου ολοκληρώνουν έτος ‘’μέσα στον χρόνο του Θεού’’

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Ο Αρχιεπίσκοπος προσεύχεται για τα πρώτα μέλη της μοναστικά-εμπνευσμένης κοινότητας για νεαρούς Χριστιανούς, «Μακάρι να φύγετε από εδώ για να θρέψετε τον κόσμο».

 

 Σε μία ειδική λειτουργία αφιέρωσης (commissioning service) εχθές στο Lambeth Palace, ο Αρχιεπίσκοπος του Canterbury, Justin Welby προσευχήθηκε για τα πρώτα μέλη της μοναστικά –εμπνευσμένης Κοινότητας του Αγ. Άνσελμου καθώς έφτασαν στο τέλος του δικού τους ‘έτους μέσα στον χρόνο του Θεού’.

Στη διάρκεια της λειτουργίας, στην οποία παραβρέθηκαν οι οικογένειες και οι φίλοι των μελών, καθώς και το προσωπικό του Lambeth Palace και μέλη θρησκευτικών κοινοτήτων  από όλο το Ηνωμένο Βασἰλειο, ο Αρχιεπίσκοπος Justin προσέφερε σε κάθε ένα από τα μέλη μία Βίβλο και προσευχήθηκε γι’ αυτούς.

Πολλά μέλη έδωσαν  μαρτυρίες για το πώς ο χρόνος τους μέσα στην κοινότητα μεταμόρφωσε και εμβάθυνε τη σχέση τους με τον Θεό και με τους άλλους.   

Το προηγούμενο έτος ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε νέους Χριστιανούς από όλο τον κόσμο να περάσουν ένα έτος ζώντας μέσα σε μία νέα μοναστικά-εμπνευσμένη κοινότητα που εδράζεται στον τόπο διαμονής του, στο Lambeth Palace στο Λονδίνο.

Το όραμα του για την Κοινότητα του Αγ. Άνσελμου ήταν νέοι άνθρωποι να ακολουθήσουν ένα εντατικό πρότυπο προσευχής, μελέτης και διακονίας των τοπικών κοινοτήτων που οι αρχαίοι μοναχοί θα είχαν αναγνωρίσει, πριν πάρουν αυτή την εμπειρία μαζί τους ο καθένας πίσω στη δική του ζωή.

Η κοινότητα απαρτίστηκε από εσωτερικά μέλη που ζουν στο Lambeth Palace, και μη  εσωτερικά μέλη, που δεσμεύονται όμως στον ίδιο Κανόνα  Ζωής ενώ συνεχίζουν τη δουλειά ή τις σπουδές τους στο Λονδίνο.

Τα μέλη, που έρχονται από πολλές διαφορετικές χώρες και εκκλησιαστικές ομολογίες, έχουν μοιράσει τον χρόνο τους μεταξύ προσευχής και λατρείας, μελέτης, και εργασίας στο πλευρό ευάλωτων ανθρώπων μαζί με τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις.  

Στη διάρκεια της λειτουργίας, ο Αρχιεπίσκοπος είπε:

 «Ο Θεός βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας επάρκειας μέσα από ανεπάρκεια. Εμείς είμαστε οι μαθητές που πρέπει να εμπιστευτούμε όχι μόνο ότι θα τραφούμε, και ότι θα μπορέσουμε να θρέψουμε εκείνους που συναντούμε. Αλλά είμαστε επίσης το ψωμί και το ψάρι.

Επίσης είμαστε εκείνο που παραδίδεται στα χέρια του Ιησού και  κομματιάζεται, και γίνεται κάτι που είναι επαρκές – στην πραγματικότητα περισσότερο από αρκετό – για όλες τις ανάγκες που  μας παρουσιάζονται.  

Αυτή είναι η προσευχή μου για εσάς, αυτή η αίσθηση ότι, παρόλο που θα αντιμετωπίσετε μια συντριβή, και αυτό είναι επώδυνο, και  απογοήτευση, και αυτό είναι δύσκολο,  θα έχετε όμως θρέψει τον κόσμο. Τι περισσότερο θα μπορούσαμε να θελήσουμε ως λαός του Θεού, από το να θρέψουμε τον κόσμο; Να είμαστε εκείνοι που σωματικά, πνευματικά, συναισθηματικά, διανοητικά,  με κάθε δυνατό τρόπο, θα μας έχει χρησιμοποιήσει  ο Θεός για να  θρέψει τον κόσμο».

Συνέχισε: «Οι μαρτυρίες σας αποδεικνύουν γιατί η Θρησκευτική ζωή είναι τόσο σημαντική, επειδή ήταν μαθήματα για κάθε πρόσωπο οπουδήποτε. Η ζωή μέσα στην κοινότητα , η ανάγκη να δίνεις, να επικοινωνείς, προφανώς – όλα αυτά. Αλλά πάνω απ’ όλα η ανάγκη να γίνετε εκείνοι που ζείτε χάρη στο οξυγόνο του Θεού. Μακάρι αυτό να  είστε όπου κι αν πάτε όταν φύγετε από εδώ για να  θρέψετε τον κόσμο.

Αυτός είναι στην πραγματικότητα ο σκοπός της Κοινότητας του Αγ. Άνσελμου. Δεν είναι απλώς και μόνο να πάρει τα εσωτερικά και μη εσωτερικά μέλη και κατά κάποιο τρόπο να τα  περάσει μέσα από  ένα μπλέντερ που να περιέχει κάτι από τον Αγ. Φραγκίσκο και τον Αγ. Βενέδικτο και τον Αγ. Ιγνάτιο… δεν πρόκειται γι’ αυτό. Πρόκειται  να σας κάνει ικανούς να εμπιστεύεστε τον Θεό που θα σας χρησιμοποιήσει για να θρέψει τον κόσμο, και να κάνει ικανούς και άλλους να το δουν αυτό – να δουν εσάς να εμπιστεύεστε – και γι’ αυτό με τη χάρη του Θεού να πιστέψουν   ότι ο Θεός μπορεί να το κάνει αυτό επίσης και μ’ εμάς ».    

 

 

Θεματολογικές ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση