Κατήχηση

“Ρύσαι με, Κύριε, από χειλέων αδίκων και από γλώσσης δολίας…”

Το δημοσίευμα που παρατίθεται είναι απάντηση σε δημοσίευμα-αποκύημα, των… “πηγών” από τις οποίες ο Δαβίδ ζητάει από τον Χριστό να τον λυτρώσει.

Δεν προσυπογράφω (Θεός φυλάξοι)… ικετεύω.

 

π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος

Περί “γιάφκας”… και άλλων τινών

 

Ένα αχαρακτήριστο… παλαιοκομμουνιστικό ανυπόγραφο κείμενο “έσκασε μύτη” στην εφημερίδα ΠΑΡΟΝ και αναδημοσιεύθηκε στον ιστότοπο www.romfea.grμε τίτλο “Γιάφκες” μοντέρνων και συντηρητικών στην Εκκλησία.

Καινούργια ήθη λοιπόν και στον… εκκλησιαστικό χώρο! Αποδοχή του ανυπόγραφου…! Έγκριση της λασπολογίας…! Αμνησία του λόγου του Χριστού… “οὐχ οὕτως ἔσται ἐν ἡμῖν” (Ματθ. 20, 27)

Και σε μας λοιπόν τα ίδια!!!

Έχεις διαφορετική γνώμη με κάποιον; Φτιάξε του ένα ανυπόγραφο γεμάτο υπονοούμενα και κατηγόριες κείμενο και άσ᾿ το  να τρέχει και άσ᾿ τον αυτόν που βρίζεις να τρέχει να αποδείξει ότι… δεν είναι ελέφαντας!

Έτσι και τώρα. Ένα “περί πάντων και άλλων τινών” κείμενο, που μνημονεύει ονομαστικά κληρικούς και ανακατεύει, θέματα και θέματα, (μέχρι και τις… παρένθετες μητέρες!), πού κατηγορεί μια συγκέντρωση πνευματικών, πού γίνεται κατ᾿ εντολή της Αρχιεπισκοπής και σε αρκετές ενορίες… ως γιάφκα (!), και στο οποίο όμως κείμενο τον γράψαντα τον απασχολεί ουσιαστικά, μόνον η καταληκτήρια παράγραφος με τον… βαρύγδουπο τίτλο… της δυσφορίας της Συνόδου!!! (Κέδροι πεπτώκασι, πίττυες κλαύσατε!)

Αφού πριν γίνεται διδασκαλία ακόμα και για “κόκκινες γραμμές”, (Θεέ μου… τι συνειρμοί και αναλογίες: …άδικες δίκες… εξορίες… θάνατοι!!! Αυτά επιθυμούν άραγε κάποιοι ως ατμόσφαιρα εκκλησιαστική;), που θα εξασφαλίσουν την… νεκροταφειακή ηρεμία, πού γοητεύει τον αρθρογράφο, στην συνέχεια την τιμητική του έχει, ο πάλαι πρωτοσύγκελλος του Μελετίου Καλαμαρά. Αυτός (ο πάλαι πρωτοσύγκελλος) έχει τραβήξει το δικό του δρόμο σε σχέση με την Εκκλησία… (έτσι ισχυρίζεται ο λιβελλογράφος).

Η ελευθερία της Εκκλησίας του Θεού, δεν χρειάζεται την δημοκρατία για διασφάλιση της ελευθερίας των απόψεων των επιμέρους μελών του σώματος του Χριστού! Όταν υπάρχει, η ελευθερία των τέκνων του Θεού (Ρωμ. 8, 21) κάθε μέλος αισθάνεται την ευρυχωρία της ελεύθερης αναπνοής και παρουσίασης των απόψεων και ιδεών του. Αυτό πιστεύω, δέχομαι και ελπίζω για την Εκκλησία που ανήκω. Αλλοίμονο αν η Εκκλησία δεν προωθεί και δεν προασπίζεται την ελευθερία της γνώμης και του λόγου για τα καθ᾿  έκαστον μέλη της “…ἐπ᾿ ἐλευθερία ἐκλήθητε…” (Γαλ. 5, 13 καθώς και 2, 4  και 5, 1). Άλλωστε η συζήτηση (η υποτιθέμενη) δεν γίνεται για το δόγμα της Αγίας Τριάδος ή την Χριστολογική διδασκαλία της Εκκλησίας…!

Από πότε άραγε έγινε η έκφραση διαφορετικής γνώμης σε ένα θέμα, πού έχει αναρτηθεί σε κάποιο ιστολόγιο… “ανοικτή αντιπαράθεση”… με τον υπεύθυνο του ιστολογίου; (Εν προκειμένω τον Σεβασμιότατο)

Από πότε, μια γνώμη για θέματα, που η Σύνοδος παρέπεμψε σε ανοιχτή διαβούλευση και γνωμοδότηση απ᾿  όλους τους χριστιανούς και από τις Θεολογικές Σχολές, έγινε άποψη για την οποία χρειάζεται να επαναφερθεί στην… τάξη ο τολμητίας(!!) (“Όπου ακούω τάξη, ανθρώπου σάρκα μου μυρίζει” Οδ. Ελύτης]

Λοιπόν για να τελειώνουμε και για να ησυχάσει και ο… γράψας τον λίβελλο, δηλώνω:

α. Δεν έχω καμία “αντιπαράθεση” με τον Μητροπολίτη μου. Επ᾿ αυτού κάθε “ενδιαφερόμενος” μπορεί να ρωτήσει τον Σεβασμιότατο, αν δεν εμπιστεύεται εμένα.

β. Είχα, έχω και θα έχω φυλακτό της ζωής μου την διδασκαλία του πατέρα μου Μελέτιου Καλαμαρά: ότι δεν επιτρέπεται να κάνω στην ζωή μου, συνταγή ευτυχίας την βλακεία και το να μη σκέφτομαι!! Αν δεν το τηρήσω θα σηκωθεί από το μνήμα του να με κυνηγάει!!

γ. Η Σύνοδος βεβαίως εν προκειμένῳ φυσικά δεν έχει κανένα θέμα, γιατί ξέρει, αυτό που ο αρθρογράφος αγνοεί ή καμώνεται πώς το αγνοεί, δηλαδή αυτό πού είπε ο άγιος Μάρκος ο Ευγενικός στον πάπα Ευγένιο τον Δ’: “Δεν με απασχολούν λόγια και απειλές. Δεν επιβάλλεται τιμωρία σε πρόσωπα, παρά μόνον, και όταν, αυτά αλλοιώνουν την διδασκαλία της πίστεως και την ηθική ζωή. Πρώτα προσδιορίζεται η αίρεση και η αμαρτία και κατόπιν τιμωρείται ο αιρετικός και ο αμαρτωλός”.

Αυτά και τέλος. Σε θαυμαστές “γραμμών”, “επιβολών”, και “δυσμενών σχολίων” δεν πρόκειται να ξαναπαντήσω.

Υγιαίνετε και σώζεσθε.

ο πάλαι πρωτοσύγκελλος

του Πρεβέζης Μελετίου

αρχιμ. Θεοδ. Μαρτζούχος

 

 

Η εφημερίδα ΠΑΡΟΝ ψευδολογούσα ΔΕΝ δημοσίευσε την απάντηση… ως πολυσέλιδη (ενώ ήταν, μόλις και ούτε, μιάμιση σελίδα!!). Σχολίασε… άλλα αντί άλλων!! Και επανήλθε στο αγαπημένο της μοτίβο, ότι οι παπάδες δεν επιτρέπεται να έχουν… γνώμη! Τόσο εκκλησιαστικά, ελεύθερα και δημοκρατικά!! Ο Θεός να μας φυλάει από τέτοιες “σωτήριες διδασκαλίες”.

Αφήστε μια απάντηση