Γενικού ενδιαφέροντος

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023 σε έναν εξ επιλογής του χριστιανό!

Ο Jon Fosse, ο νέος κάτοχος του βραβείου Νόμπελ λογοτεχνίας, ο οποίος ασπάστηκε την Καθολική πίστη, αν και ελάχιστα γνωστός στην Ελλάδα (παρ’ ότι έχουν μεταφραστεί έργα του στα ελληνικά) θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους συγγραφείς και την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου έγινε ο τέταρτος Νορβηγός που κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ο 64χρονος Jon Fosse είναι συγγραφέας περίπου τριάντα μυθιστορημάτων, δοκιμίων, παιδικών βιβλίων και θεατρικών έργων. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες και έχουν διασκευαστεί για τη σκηνή περισσότερες από 1.000 φορές.

Το έργο του Jon Fosse έχει δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: γράφει στη γλώσσα Nynorsk, γνωστή και ως “νεο-νορβηγική”, μια μειονοτική γλώσσα στη Νορβηγία που ομιλείται μόνο από το 10% του πληθυσμού, και γράφει με λίγα ή καθόλου σημεία στίξης. Η γραφή του έχει περιγραφεί ως “επίπονη” και “σιωπηλή”, ενώ για τον πρόεδρο της Επιτροπής Νόμπελ, Anders Olsson, ο συγγραφέας είναι “ανοιχτός στη θεότητα”. Είναι μια “ωραία υποτίμηση” να μην αναφέρουμε (μέσα στην απαίτηση της political correct στάσεως!) ότι ο Jon Fosse είναι βαθιά θρησκευόμενος, ασπάστηκε μάλιστα τον καθολικισμό το 2013, και ότι αυτό γίνεται αισθητό σε όλο το σχετικά μυστικιστικό έργο του!!

 

Η συγγραφή είναι ένας τρόπος προσευχής

Γεννημένος το 1959 στη νοτιοδυτική Νορβηγία, ο Jon Fosse ανατράφηκε από γονείς πιετιστές, ένα μυστικιστικό προτεσταντικό κίνημα. Όταν ήταν έφηβος, αποστασιοποιήθηκε από τη θρησκεία και δήλωσε άθεος, κατά το πρώτο μέρος της ζωής του, όταν έγινε γνωστός στη λογοτεχνία. Μεταξύ των ηλικιών 20 και 30 ετών, δημοσίευσε όχι λιγότερα από πέντε βιβλία. Στη συνέχεια στράφηκε προς το θέατρο και έγινε γνωστός για τα θεατρικά του έργα, κυρίως για το “Quelqu’un va venir” και το “Mélancholia I”, σε σκηνοθεσία Claude Régy. Ανάμεσα στα δείγματα της μυστικιστικής γραφής του, το τελευταίο του μυθιστόρημα, Septologie (2021), παραπέμπει στις επτά ημέρες της Δημιουργίας και παρακολουθεί την αργόσχολη καθημερινότητα ενός ζωγράφου. Κάθε ένα από τα επτά βιβλία του αρχίζει με την ίδια πρόταση και τελειώνει με την ίδια προσευχή προς τον Θεό.

Πριν από τη βράβευση με το βραβείο Νόμπελ, ο Jon Fosse είχε λάβει πολυάριθμα βραβεία, μεταξύ των οποίων και το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2014. Το 2009, στις 21 Νοεμβρίου, έλαβε μάλιστα μετάλλιο από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’ σε μια συνάντηση με καλλιτέχνες στην Καπέλα Σιξτίνα. Η μεταστροφή του στον καθολικισμό χρονολογείται από το 2013 και είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη για μια Νορβηγία όπου ο καθολικισμός είναι εξαιρετικά μειονοτικός.

Παρόλο που δίνει σπάνια συνεντεύξεις, ο Jon Fosse δεν διστάζει να μιλήσει για την πίστη του και την τακτική παρακολούθηση της Θείας Λειτουργίας, παραδεχόμενος μάλιστα ότι η θρησκευτική πρακτική τον βοήθησε να ξεπεράσει τον αλκοολισμό από τον οποίο υπέφερε για πολλά χρόνια. Μοιράστηκε επίσης ότι γι’ αυτόν η συγγραφή είναι ο “τρόπος του να προσεύχεται”.

Αφήστε μια απάντηση