Επιστολή, Κατήχηση

Πασχαλινό Γράμμα του Αρχιεπισκόπου του Canterbury προς τις Εκκλησίες σε όλο τον κόσμο

Φέτος, για τελευταία φορά μέχρι το 2025 η ημέρα του Πάσχα πέφτει την ίδια μέρα σε όλη την Εκκλησία και σε όλο τον κόσμο. Έτσι, λοιπόν, αυτή τη χρονιά, εν χορω, σε Δύση και Ανατολή, σε όλες τις γλώσσες διακηρύσσουμε μαζί ότι ο Χριστός αναστήθηκε.

Το Πάσχα είναι η Εορτή των Εορτών και η ημέρα του Πάσχα είναι η Ημέρα των Ημερών. Οι Πατέρες μιλούν για την ημέρα του Κυρίου ως «όγδοη ημέρα», μια ημέρα χωρίς τέλος, την αρχή μιας νέας δημιουργίας και της αιωνιότητας.

Ο Άγιος Αυγουστίνος σημειώνει ότι στην περιγραφή της Δημιουργίας στη Γένεση η έβδομη ημέρα δεν είχε βράδυ. Αυτό που ακολούθησε ήταν αιώνιο. Η “όγδοη ημέρα” είναι η ημέρα κατά την οποία η ζωή δεν έχει καταστραφεί ή αφαιρεθεί, αλλά γίνεται αιώνια.

Η Ανάσταση του Ιησού άλλαξε τα πάντα. Αυτοί που τον ακολουθούσαν είχαν μετατραπεί από μια φοβισμένη και αποθαρρυμένη ομάδα που κρύβεται πίσω από κλειδωμένες πόρτες σε τολμηρούς και θαρραλέους Αποστόλους που διέδιδαν τα καλά νέα της Αναστάσεως στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου. Στα βάθη των χρόνων ζωές έχουν μεταμορφωθεί από την ελπίδα της ανάστασης. Η δική μας εικόνα για το χρόνο και την αιωνιότητα έχει ανανεωθεί από την υπόσχεση της αιώνιας ζωής που έρχεται μέσα από το θάνατο και την Ανάσταση του Χριστού.

Σε μια ομιλία για την Ημέρα του Πάσχα (Ομιλία LXXI), ο Άγιος Λέων ο Μέγας προέτρεψε το ποίμνιό του να μην περιορίσει τις σκέψεις του για την πασχαλινή ελπίδα στην ίδια την γιορτή του Πάσχα, αλλά για την «αγιοποίηση του συνόλου της ζωής». Η μεταμορφωτική δύναμη της ανάστασης πρέπει να μετατρέψει τις ζωές όλων των Χριστιανών και να τους κάνει να μοιάζουν περισσότερο με τον Χριστό.

Οι ημερολογιακές διαφορές που μας οδηγούν να γιορτάζουμε την ανάσταση σε διαφορετικές ημέρες είναι αιτία συνεχούς θλίψης. Ωστόσο, κάθε φορά που διακηρύσσουμε την ανάσταση διακηρύσσουμε το ίδιο μήνυμα, το μήνυμα που ο άγγελος έδωσε στις γυναίκες στον τάφο: «Έχει αναστηθεί από τους νεκρούς» (Κατά Ματθαίον 28: 7).

Έτσι, ακόμη και όταν το ημερολόγιό μας χωρίζεται είμαστε ενωμένοι στην διακήρυξη μας. Αυτή η γιορτή και διακήρυξη της ανάστασης του Χριστού από τους νεκρούς είναι μια πράξη της χριστιανικής ενότητας και χριστιανικής μαρτυρίας και είναι κάτι το οποίο δεν διακηρύσσουμε μόνο το Πάσχα, αλλά κάθε Κυριακή, όλο το χρόνο και σε ολη τη διάρκεια της ζωής μας.

Στην ειρήνη του Αναστάντος Χριστού,
Justin Welby

Θεματολογικές ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση