Κατήχηση

ΕΡΑΝΟΣ για τους ΦΤΩΧΟΥΣ Νομίζετε ότι είναι μια «άκαιρη» ενόχληση;;

Χριστούγεννα 2022

 

Αγαπητοί αδελφοί

Ο Χριστός προσφέρει -κατά πρώτον- το Ευαγγέλιό Του στους φτωχούς, γιατί αυτοί είναι οι πρώτοι που δέχονται Μακαρισμό για την ύπαρξή τους, και αποχτούν μια σχεδόν άμεση πρόσβαση στη Βασιλεία του Θεού και αυτό ανεξάρτητα από το είδος της φτώχειας: είτε είναι στο σώμα, είτε είναι πληγή της ψυχής, είτε αποστέρηση της ελευθερίας, είτε πένθος για την απώλεια αγαπημένου προσώπου, είτε απώλεια της πατρίδας τους.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που βιώνουν μέσα στην καρδιά τους την «πτωχεία», έχουν μια επίλεκτη θέση στην Αγάπη του Χριστού. Φυσικά και μια επίλεκτη θέση στην Εκκλησία του Χριστού, αφού ο Χριστός ΤΑΥΤΙΣΕ τον εαυτό Του με τους φτωχούς, τους γυμνούς, τους αρρώστους, τους πεινασμένους, τους φυλακισμένους, με ΟΛΟΥΣ.

Η αγάπη δεν γίνεται να είναι απλώς το συναίσθημα που γεννάει μια εικόνα ή μια εμπειρία. Το συναίσθημα από μόνο του δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται «κοινή λογική», δηλαδή λόγο ύπαρξης. Η αγάπη είναι περιεχόμενο για τους χριστιανούς, που γεννάει στάση ζωής. Δεν αγαπάμε επειδή καλυπτόμαστε συναισθηματικά, αλλά γιατί η Αγάπη είναι το κυρίαρχο στοιχείο υγείας της ψυχής, το οποίο το φύτεψε στην ψυχή μας ο Δημιουργός και το οποίο ατυχώς πολλές φορές δεν το αφήνουμε να ανθίσει, «πνίγοντάς» το στην ιδιοτέλεια της προσωπικής γνώμης που πνίγει τα πάντα: Ή θα γίνουν όπως νομίζω και θέλω, ή δεν θα γίνουν (ή να μη γίνουν) καθόλου!!

Πάντα υπάρχουν ΔΥΟ τρόποι αγάπης. Ο ιδιοτελής και φίλαυτος και ο ανιδιοτελής και θυσιαστής. Αυτά λειτουργούν σ’ όλα τα επίπεδα αγάπης. Από τους ανθρώπους μέχρι τα ζώα και τα πράγματα. Η αγάπη είναι ευγνώμων και ευάλωτη συγχρόνως. Όταν έχουμε βέβαια γνωρίσει μια μονόπλευρη άρρωστη αγάπη, τα θέματα μπερδεύονται.

Εμείς λοιπόν σαν ενορία, αλλά και οι άλλοι χριστιανοί των ενοριών της πόλεως, εν όψει της γιορτής των Χριστουγέννων θα σας «ενοχλήσουμε», ελπίζουμε όχι άκαιρα, για τους ανθρώπους που δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους. Θα ζητήσουμε την οικονομική σας συμπαράσταση. Την οποία ο Θεός δεν αγαπάει κατά το μέγεθος, αλλά κατά την διάθεση. «Τον ευχάριστο δωρητή αγαπάει ο Κύριος» λέει η αγ. Γραφή.

Εμείς σαν ενορία αγ. Ιωάννου θα περάσουμε από την πόρτα σας το προσεχές Σάββατο 10 Δεκεμβρίου κατά τις ώρες 10:30 – 12:30. Ελπίζουμε να σας βρούμε και να έχουμε μια καλημέρα του Θεού.

Καλές Γιορτές. Καλά Χριστούγεννα. Νάστε γεροί, χαρούμενοι και αγαπημένοι με τους δικούς σας.

Ο εφημέριος

π. Θεοδόσιος

Θεματολογικές ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση