Κατήχηση

Λόγος Χειροτονίας

Αγαπητοί αδελφοί,

Αυτοί οι γιοι και αδελφοί μας έλαβαν την κλήση για τον βαθμό του πρεσβυτέρου. Όπως γνωρίζετε, ο Κύριος Ιησούς είναι ο μόνος Αρχιερέας  της Καινής Διαθήκης, αλλά στο Πρόσωπό Του ακόμα και όλοι όσοι ανήκουν στον Άγιο Λαό του Θεού αποτέλεσαν λαό ιερέων.

Ο Κύριος Ιησούς εντούτοις, μεταξύ  όλων των μαθητών Του, θέλει να διαλέξει ιδιαίτερα μερικούς, ώστε  καθώς αυτοί ασκούν το λειτούργημα της ιεροσύνης, για χάρη όλων των ανθρώπων, δημόσια μέσα στην Εκκλησία, στο όνομά Του, να συνεχίζεται η προσωπική Του αποστολή ως διδασκάλου, ιερέως και ποιμένος.

Ύστερα από ώριμη σκέψη, είμαστε τώρα σε θέση να αναδείξουμε αυτούς τους αδελφούς στον βαθμό των ιερέων, ώστε το λειτούργημα του Χριστού, Διδασκάλου, Ιερέως, Ποιμένος, να ενεργεί προς οικοδομήν του Σώματος του Χριστού, που είναι η Εκκλησία μέσα στον Λαό του Θεού και στον Ναό του Αγίου Πνεύματος.

Αυτοί πράγματι θα συσχηματιστούν με τον Χριστό, τον Αιώνιο Αρχιερέα, και θα καθιερωθούν ως αληθινοί ιερείς της Καινής Διαθήκης, και ως ιερείς, με την ιεροσύνη τους, θα είναι ενωμένοι με τον επίσκοπό τους, και θα είναι κήρυκες του Ευαγγελίου, ποιμένες του λαού του Θεού, και θα προΐστανται στις λειτουργικές πράξεις, ειδικά στην Τέλεση της θυσίας του Κυρίου.

Όσο για σας, αγαπητοί γιοι και αδελφοί που προαχθήκατε στην τάξη της ιεροσύνης, να αναλογίζεστε πως όταν ασκείτε το λειτούργημα της Αγίας Διδαχής,  θα μοιράζεστε την αποστολή του Χριστού, του μόνου Διδασκάλου. Σκορπάτε σε όλους τον Λόγο του Θεού, τον Λόγο που εσείς οι ίδιοι έχετε δεχτεί με χαρά. Να κρατάτε στη μνήμη  της ιστορίας σας αυτό το δώρο του Λόγου που σας έδωσε ο Κύριος μέσω της μητέρας, της γιαγιάς σας – όπως λέει ο Απόστολος Παύλος – , των κατηχητών και όλης της Εκκλησίας. Διαβάζετε και σταθμίζετε με επιμέλεια τον Λόγο του Κυρίου ώστε να πιστεύετε αυτό που διαβάζετε, να διδάσκετε αυτό που έχετε μάθει στην πίστη, και να βιώνετε αυτό που διδάξατε.

Γι’ αυτό, όπως κι αν είναι η διδασκαλία σας, χαρά και υποστήριξη των πιστών του Χριστού, ή ‘‘η ευωδιά’’ της ζωής σας, που τρέφει τον λαό του Θεού, ο λόγος και το παράδειγμά σας ας συμβαδίζουν : λόγος και παράδειγμα χτίζουν το σπίτι του Θεού, που είναι η Εκκλησία. Θα συνεχίσετε το θυσιαστικό έργο του Χριστού. Μέσα από την ιεροσύνη σας, η πνευματική θυσία των πιστών τελειούται καθώς συνδέεται με τη θυσία του Χριστού, αυτή που μέσω των χειρών σας, στο όνομα της όλης Εκκλησίας, προσφέρεται αναιμάκτως  πάνω στο θυσιαστήριο κατά την ιερουργία των Αγίων Μυστηρίων.

Κατανοήστε, τότε, εκείνο που κάνετε. Μιμηθείτε αυτό που ιερουργείτε,  γιατί όταν μετέχετε στο μυστήριο του θανάτου και της Ανάστασης του Κυρίου, φέρνετε τον θάνατο του Χριστού μέσα στην αμαρτία σας και βαδίζετε μαζί με τον Χριστό εν καινότητι ζωής. Χωρίς τον Σταυρό, δεν θα βρείτε ποτέ τον αληθινό Ιησού· και ένας Σταυρός χωρίς τον Χριστό δεν έχει νόημα.

Με το Βάπτισμα, δέχεστε νέους πιστούς στον Λαό του Θεού. Με το Μυστήριο της Μετανοίας, συγχωρείτε αμαρτίες στο όνομα του Χριστού και της Εκκλησίας. Και, παρακαλώ, στο όνομα του ίδιου του Ιησού Χριστού, του Κυρίου, και στο όνομα της Εκκλησίας, σας ζητώ να είστε σπλαχνικοί, να συμπονάτε. Μόνο με λάδι θα ανακουφίσετε τον άρρωστο. Ιερουργώντας τις ιερές ακολουθίες και εγειρόμενοι σε διάφορες ώρες της ημέρας με προσευχές δοξολογίας και παρακλήσεως, θα γίνετε η φωνή του Λαού του Θεού και όλης της ανθρωπότητας.

Να ξέρετε ότι διαλεχτήκατε ανάμεσα στους ανθρώπους. Διαλεχτήκατε, μην το ξεχνάτε. Διαλεχτήκατε ! Κι Εκείνος που σας κάλεσε είναι ο Κύριος, έναν έναν. Διαλεχτήκατε μέσα από ανθρώπους και γίνατε για χάρη τους, όχι για χάρη μου !

Σε υιική κοινωνία με τον επίσκοπό σας, αγωνιστείτε να ενώσετε τους πιστούς σε μια οικογένεια για να τους οδηγήσετε στον Θεό Πατέρα, μέσω του Χριστού, εν τω Αγίω Πνεύματι. Έχετε πάντα στη σκέψη σας το παράδειγμα του Καλού Ποιμένα, που ήρθε όχι για να διακονηθεί αλλά για να διακονήσει· να ζητήσει και να σώσει το χαμένο πρόβατο.     

Συγγραφέας

Αφήστε μια απάντηση