Ομιλία

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ, ΙΕΡΕΙΣ, ΔΙΑΚΟΝΟΥΣ, ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΥΣ, ΙΕΡΟΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ.

Αποστολικό ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στο Λουξεμβούργο & το Βέλγιο (26-29 Σεπτεμβρίου 2024)

Koekelberg Βασιλική της Ιερής Καρδιάς (Βρυξέλλες)

Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2024

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!

Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Ευχαριστώ τον Αρχιεπίσκοπο Luc Terlinden για τα καλά του λόγια και για την υπενθύμιση της σημασίας της διακήρυξης του Ευαγγελίου. Σας ευχαριστώ όλους σας.

Το Βέλγιο είναι σε μεγάλο βαθμό ένα σταυροδρόμι και είστε μια Εκκλησία «εν κινήσει». Πράγματι, εδώ και αρκετό καιρό προσπαθείτε να μεταμορφώσετε την παρουσία των ενοριών σε αυτή την περιοχή και να αναζωογονήσετε την εκπαίδευση των λαϊκών. Πάνω απ’ όλα, προσπαθείτε να είστε μια κοινότητα που βρίσκεται κοντά στους ανθρώπους και που τους συνοδεύει, δίνοντας μαρτυρία μέσα από έργα ελέους.

Με αφορμή τις ερωτήσεις σας, θα ήθελα να σας προσφέρω έναν σύντομο προβληματισμό σχετικά με τρεις λέξεις: ευαγγελισμός, χαρά και έλεος.

Ο πρώτος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι ο ευαγγελισμός. Οι αλλαγές της εποχής μας και η κρίση πίστης που βιώνουμε στη Δύση μας έχουν ωθήσει να επιστρέψουμε στο ουσιώδες, δηλαδή στο Ευαγγέλιο. Τα καλά νέα που έφερε ο Ιησούς στον κόσμο πρέπει να διακηρυχθούν και πάλι σε όλους και να αφεθούν να λάμψουν σε όλη τους την ομορφιά. Η παρούσα κρίση, όπως κάθε κρίση, είναι μια στιγμή που δίνεται για να μας συγκλονίσει, να μας κάνει να αναρωτηθούμε και να αλλάξουμε. Είναι μια πολύτιμη ευκαιρία, που στη βιβλική γλώσσα αναφέρεται ως «καιρός», μια ειδική περίσταση, όπως συνέβη στον Αβραάμ, τον Μωυσή και τους προφήτες. Πράγματι, όταν βιώνουμε την ερήμωση, πρέπει πάντα να αναρωτιόμαστε τι μήνυμα θέλει να μας μεταφέρει ο Κύριος. Και τι μας δείχνει αυτή η κρίση; Δείχνει ότι έχουμε μετακινηθεί από έναν χριστιανισμό που βρίσκεται μέσα σε ένα φιλόξενο κοινωνικό πλαίσιο σε έναν «μειονοτικό» χριστιανισμό, ή καλύτερα σε έναν χριστιανισμό της μαρτυρίας. Αυτό απαιτεί το θάρρος να αναλάβουμε μια εκκλησιαστική μεταστροφή για να ενεργοποιήσουμε εκείνους τους ποιμαντικούς μετασχηματισμούς που αφορούν τους καθιερωμένους τρόπους δράσης μας και τη γλώσσα με την οποία εκφράζουμε την πίστη μας, έτσι ώστε να κατευθύνονται πραγματικά στον ευαγγελισμό (βλ. Αποστολική προτροπή Evangelii Gaudium, 27).

Εδώ, θα ήθελα να πω στον Helmut: οι ιερείς χρειάζονται επίσης αυτό το θάρρος προκειμένου να είναι ιερείς που δεν συντηρούν ή διαχειρίζονται απλώς μια κληρονομιά του παρελθόντος, αλλά ποιμένες που είναι ερωτευμένοι με τον Χριστό και που προσέχουν να ανταποκρίνονται στις συχνά σιωπηρές απαιτήσεις του Ευαγγελίου καθώς πορεύονται με τον άγιο λαό του Θεού. Με τον τρόπο αυτό, οι ποιμένες περπατούν άλλοτε μπροστά από τους ανθρώπους τους, άλλοτε ανάμεσά τους και άλλοτε πίσω τους. Σκέφτομαι αυτό που μας είπε ο Yaninka, ότι «όταν μοιραζόμαστε το Ευαγγέλιο ο Κύριος ανοίγει τις καρδιές μας για να συναντήσουμε εκείνους που είναι διαφορετικοί από εμάς». Είναι καλό, και μάλιστα απαραίτητο, να υπάρχουν διαφορετικά όνειρα και πνευματικότητες μεταξύ των νέων. Αυτό πρέπει να είναι έτσι, γιατί μπορεί να υπάρχουν πολλά προσωπικά ή κοινοτικά μονοπάτια, που όμως μας οδηγούν στον ίδιο στόχο, να συναντήσουμε τον Κύριο. Υπάρχει χώρος για όλους – για όλους! – στην Εκκλησία και κανείς δεν πρέπει να είναι ένα απλό αντίγραφο κάποιου άλλου. Η ενότητα στην Εκκλησία δεν είναι ομοιομορφία, αλλά μάλλον η εύρεση αρμονίας μέσα στην ποικιλομορφία! Και στον Arnaud θα έλεγα: η συνοδική διαδικασία πρέπει να περιλαμβάνει την επιστροφή στο Ευαγγέλιο. Δεν πρόκειται για την ιεράρχηση «μοντέρνων» μεταρρυθμίσεων, αλλά για το ερώτημα, πώς μπορούμε να φέρουμε το Ευαγγέλιο σε μια κοινωνία που δεν ακούει πλέον ή έχει απομακρυνθεί από την πίστη; Ας θέσουμε όλοι στον εαυτό μας αυτό το ερώτημα.

Ο δεύτερος δρόμος είναι η χαρά. Δεν μιλάμε εδώ για παροδικές χαρές, ούτε για το να ενδίδουμε σε μοτίβα διαφυγής ή καταναλωτικής διασκέδασης. Μιλάμε για μια μεγαλύτερη χαρά που συνοδεύει και στηρίζει τη ζωή μας, ακόμη και σε σκοτεινές ή οδυνηρές στιγμές. Αυτό είναι ένα δώρο που έρχεται από ψηλά, από τον Θεό. Είναι η χαρά των καρδιών που ανάβει το Ευαγγέλιο. Είναι η γνώση ότι δεν είμαστε μόνοι στο ταξίδι μας και ότι ακόμη και σε καταστάσεις φτώχειας, αμαρτίας και θλίψης, ο Θεός είναι κοντά μας. Νοιάζεται για εμάς και δεν θα επιτρέψει στον θάνατο να έχει τον τελευταίο λόγο. Ο Θεός είναι κοντά. Πολύ πριν γίνει Πάπας, ο Joseph Ratzinger έγραψε ότι ένας ιδιαίτερος κανόνας διάκρισης είναι: «Όπου λείπει η χαρά και πεθαίνει το χιούμορ, δεν μένει ούτε το Άγιο Πνεύμα […] και το αντίστροφο: Η χαρά είναι σημάδι της χάρης» (Ο Θεός του Ιησού Χριστού, Brescia 1978, 129). Πόσο όμορφο! Έτσι, θα ήθελα να σας πω: αφήστε το κήρυγμά σας, τις γιορτές σας, την διακονία σας και τις αποστολές σας να ακτινοβολούν τη χαρά της καρδιάς σας, γιατί αυτό θα προκαλέσει ερωτήματα και θα προσελκύσει ακόμη και εκείνους που βρίσκονται μακριά. Η χαρά που προέρχεται από την καρδιά, όχι ένα ψεύτικο χαμόγελο που είναι φευγαλέο, μάλλον η χαρά που προέρχεται από την καρδιά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την αδελφή Αγνή και να της πω: η χαρά είναι ο δρόμος. Όταν η πίστη φαίνεται δύσκολη, πρέπει να δείξουμε, όπως είπατε Αγνή, ότι είναι ο «δρόμος προς την ευτυχία». Τότε, εστιάζοντας στο πού οδηγεί ο δρόμος, είμαστε πιο πρόθυμοι να ξεκινήσουμε το ταξίδι.

Το τρίτο μονοπάτι είναι το έλεος. Το Ευαγγέλιο, που αγκαλιάζεται και μοιράζεται, που λαμβάνεται και δίνεται, μας οδηγεί στη χαρά, γιατί μας κάνει να ανακαλύψουμε ότι ο Θεός είναι ο Πατέρας του ελέους, που μας συμπονά, που μας σηκώνει όταν πέφτουμε και που δεν αποσύρει ποτέ την αγάπη του από εμάς. Θα πρέπει να είναι σταθερό στις καρδιές μας ότι ο Θεός δεν αποσύρει ποτέ την αγάπη του από εμάς. «Αλλά είναι Πατέρας ακόμη και όταν έχω κάνει κάτι σοβαρό;». Ο Θεός δεν αποσύρει ποτέ την αγάπη του από εσάς. Αυτό μπορεί μερικές φορές να φαίνεται «άδικο», όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την εμπειρία του κακού. Αυτό συμβαίνει επειδή απλώς εφαρμόζουμε μια γήινη δικαιοσύνη που λέει: «Όποιος κάνει κακό πρέπει να πληρώσει». Ωστόσο, η δικαιοσύνη του Θεού είναι μεγαλύτερη: όσοι έχουν κάνει λάθος καλούνται να διορθώσουν τα λάθη τους. Χρειάζονται όμως την ελεήμονα αγάπη του Θεού για να θεραπεύσει τις καρδιές τους. Μην ξεχνάτε, ο Θεός συγχωρεί τα πάντα. Ο Θεός πάντα συγχωρεί και μέσω του ελέους του ο Θεός μας δικαιώνει· μας κάνει δίκαιους δίνοντάς μας μια νέα καρδιά, μια νέα ζωή.

Γι’ αυτό θα ήθελα να πω στη Μία: Σας ευχαριστώ για τη μεγάλη προσπάθεια που κάνετε για να μετατρέψετε το θυμό και τον πόνο σε βοήθεια, εγγύτητα και συμπόνια. Η κακοποίηση δημιουργεί φρικτά βάσανα και πληγές, υπονομεύοντας ακόμη και το μονοπάτι της πίστης. Και χρειάζεται πολύ έλεος για να μη σκληρύνουμε τις καρδιές μας μπροστά στον πόνο των θυμάτων, ώστε να τους βοηθήσουμε να νιώσουν την εγγύτητά μας και να τους προσφέρουμε όση βοήθεια μπορούμε. Πρέπει να μάθουμε από αυτούς, όπως είπατε, να είμαστε μια Εκκλησία στην υπηρεσία όλων χωρίς να υποτιμάμε κανέναν. Πράγματι, μία από τις ρίζες της βίας προέρχεται από την κατάχρηση της εξουσίας, όταν χρησιμοποιούμε τις θέσεις που έχουμε για να συντρίψουμε ή να χειραγωγήσουμε τους άλλους.

Επιπλέον, σκεπτόμενος την υπηρεσία του Pieter, το έλεος είναι μια λέξη-κλειδί για τους φυλακισμένους. Όταν μπαίνω σε μια φυλακή, αναρωτιέμαι: γιατί αυτοί και όχι εγώ; Ο Ιησούς μας δείχνει ότι ο Θεός δεν απομακρύνεται από τις πληγές και τις ακαθαρσίες μας. Γνωρίζει ότι όλοι μπορούμε να κάνουμε λάθη, αλλά ότι κανείς δεν είναι λάθος. Κανείς δεν είναι χαμένος για πάντα. Είναι ασφαλώς σωστό να ακολουθούμε όλους τους δρόμους της γήινης δικαιοσύνης και τις σχετικές ανθρώπινες, ψυχολογικές και ποινικές διαδικασίες· αλλά η τιμωρία πρέπει να είναι φάρμακο· πρέπει να οδηγεί στη θεραπεία. Οι άνθρωποι πρέπει να βοηθηθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να βρουν το δρόμο τους στη ζωή και στην κοινωνία. Στη ζωή μας, είναι επιτρεπτό να κοιτάμε κάποιον από κάτω μόνο όταν τον βοηθάμε να ξανασηκωθεί. Είναι επιτρεπτό μόνο εκείνες τις στιγμές. Ας θυμόμαστε: όλοι μπορούμε να κάνουμε λάθη, αλλά κανείς δεν είναι λάθος, κανείς δεν είναι χαμένος για πάντα. Έλεος, πάντα έλεος.

Ευχαριστώντας και χαιρετώντας όλους εσάς, αδελφές και αδελφοί, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα έργο τέχνης του René Magritte, του διακεκριμένου ζωγράφου σας, με τίτλο L’acte de foi [Η πράξη της πίστης]. Απεικονίζει μια κλειστή πόρτα ιδωμένη από το εσωτερικό ενός δωματίου, μια πόρτα που έχει παραβιαστεί, δείχνοντάς μας έτσι τον ανοιχτό ουρανό. Η εικόνα μας καλεί να προχωρήσουμε μπροστά, να στρέψουμε το βλέμμα μας προς τα εμπρός και προς τα πάνω και να μην κλειστούμε ποτέ στον εαυτό μας, ποτέ. Είναι μια εικόνα που σας αφήνω ως σύμβολο μιας Εκκλησίας που δεν κλείνει ποτέ τις πόρτες της -παρακαλώ, μην κλείνετε ποτέ τις πόρτες!- μια Εκκλησία που προσφέρει σε όλους ένα άνοιγμα προς το άπειρο και που ξέρει πώς να κοιτάζει πέρα από αυτό. Αυτή είναι η Εκκλησία που ευαγγελίζεται, που ζει τη χαρά του Ευαγγελίου και ασκεί το έλεος.

Αδελφές και αδελφοί, περπατήστε μαζί, όλοι σας, με το Άγιο Πνεύμα, εξασκήστε το έλεος· γίνετε αυτού του είδους η Εκκλησία. Χωρίς το Πνεύμα, τίποτα χριστιανικό δεν μπορεί να λάβει χώρα. Η Παναγία, η Μητέρα μας, μας το διδάσκει αυτό. Είθε να σας προστατεύει και να σας καθοδηγεί. Σας ευλογώ όλους από την καρδιά μου. Και, σας παρακαλώ, μην ξεχάσετε να προσευχηθείτε για μένα. Σας ευχαριστώ!

Πηγή: https://www.vatican.va/content/francesco/en/speeches/2024/september/documents/20240928-belgio-religiosi.html

Θεματολογικές ετικέτες