Κατήχηση

Περί ἀπαγορεύσεως Ἐπιταφίου ὕμνου εἰς τήν ἑορτήν τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου

ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Περί ἀπαγορεύσεως Ἐπιταφίου ὕμνου

εἰς τήν ἑορτήν τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου

 

 

Πρός ἅπαντας τούς κατά τό κράτος

Σεβασμιωτάτους Ἱεράρχας

 

Πριν λίγα χρόνια πληροφορήθηκε η Σύνοδος, ότι σε κάποια Κυκλαδονήσια άρχισε να ψάλλεται κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου την 15η Αυγούστου ακολουθία Επιταφίου ύμνου κατά μίμηση εκείνης που ψάλλεται την νύχτα της Μεγάλης Παρασκευής, και επειδή μια τέτοια ακολουθία είναι ασυνήθιστη και εντελώς ξένη σ’ όλη την Ορθόδοξη Ανατολική του Χριστού Εκκλησία, ούτε εγκεκριμμένη, ούτε αναγνωρισμένη ποτέ, η Σύνοδος την απαγόρευσε και παρήγγειλε τα δέοντα στους αρμοδίους Ιεράρχες.

Επειδή όμως τελευταία εκδόθηκε από τον Σεβασμιώτατο Επίσκοπο Κυπαρισσίας σε φυλλάδα αυτός ο Επιτάφιος ύμνος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και επειδή μπορεί κάποιος να νομίσει ότι η Σύνοδος επιδοκιμάζει και παραδέχεται αυτό το, όπως είπαμε, ξένο έθιμο, γι’ αυτό αναγγέλοντάς σας όλα αυτά, Σας διατάσσει  να μη επιτρέψετε να γίνεται κάτι τέτοιο στην επισκοπή σας και αν τυχόν κάπου άρχισε, να εμποδίσετε την περαιτέρω χρήση του.

Η Εκκλησία κανόνισε από παλαιά τις ιερές ακολουθίες όλης της χρονιάς και τα άσματα που ψάλλονται στην Κοίμηση της Θεοτόκου είναι κατανυκτικότατα και δεν χρειάζονται κάποια άλλα φτιαγμένα κατά την επιθυμία του καθενός.

Ἐν Ἀθήναις τῇ 21ῃ Ἀπριλίου 1865

† ο Αθηνών Θεόφιλος, Πρόεδρος

† ο Μεσσηνίας Προκόπιος

† ο Μονεμβασίας και Σπάρτης Διονύσιος

† ο Νάξου Παρθένιος

 

 

ΣΧΟΛΙΟ: Μια μεταλλαγμένη Μαριολατρεία κάνει προσπάθεια να προστεθεί στα ήδη “διεμβολήσαντα” τον ορθόδοξο χώρο! Απ΄ όσο ξέρουμε δεν υπάρχει Συνοδική Εγκύκλιος που αναιρεί την ανωτέρω, άρα ισχύει! Ανεξαρτήτως του νομικού μέρους (βέβαια για πλείστα όσα γίνεται αντιρρητική επίκληση άρνησης λόγῳ της μη Συνοδικής άδειας!! Δύο μέτρα και δύο σταθμά;; Το “μέτρο” σας, κλέβει…) η συνήθεια είναι αλλοίωση του ορθοδόξου ήθους και αυτό είναι που μετράει και κάνει την… “ευλάβεια” αυτή απαράδεκτη.

Η Παναγία είναι θρόνος του Χριστού, Τον οποίον κρατάει και μας προτείνει προς προκύνησιν, δεν είναι… αυτόνομη ημίθεος (!!). Τέτοιες ευλάβειες δεν την τιμούν, την… θυμώνουν.

Ας την παρακαλούμε να ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ για μας, ώστε να μας σώσει ο ΧΡΙΣΤΟΣ.

Αφήστε μια απάντηση