Ενώ η αγάπη “σημαίνει να σέβεσαι τους άλλους, να επιδιώκεις την ευτυχία τους, να καλλιεργείς την ενσυναίσθηση για τα συναισθήματά τους”, η λαγνεία, από την άλλη πλευρά, αναζητά “μόνο συντομεύσεις”, “λεηλατεί, κλέβει, καταναλώνει βιαστικά”, κατήγγειλε ο Πάπας Φραγκίσκος στη γενική ακρόαση στις 17 Ιανουαρίου.
Ενώ ο έγγαμος βίος είναι συχνά συνώνυμο της χαράς, της ανακάλυψης και της ομορφιάς, είναι επίσης μερικές φορές γεμάτος με δοκιμασίες και δυσκολίες. Και η λαγνεία είναι μία από αυτές. “Η νίκη στη μάχη κατά της λαγνείας, κατά της “εμπορευματοποίησης” του άλλου, μπορεί να είναι υπόθεση ζωής”, δήλωσε, όπως είπαμε παραπάνω, ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη γενική ακρόαση στην οποία προήδρευσε στις 17 Ιανουαρίου 2023. Συνεχίζοντας τη σειρά των κατηχήσεών του για τα ελαττώματα και τις αρετές, προειδοποίησε τα ζευγάρια ενάντια σε μια “ανθυγιεινή διαχείριση της σεξουαλικότητας”. Όρισε τη λαγνεία ως “ένα είδος “αδηφαγίας” προς ένα άλλο πρόσωπο” ή μια “δηλητηριασμένη σχέση […] ιδιαίτερα στον τομέα της σεξουαλικότητας”.
“Στον χριστιανισμό δεν υπάρχει καταδίκη του σεξουαλικού ενστίκτου”, προειδοποίησε εξαρχής ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας, αναφερόμενος στο βιβλικό κείμενο του Άσματος των Ασμάτων, ένα ερωτικό ποίημα μεταξύ δύο αρραβωνιασμένων. Αλλά ο “δαίμονας της λαγνείας”, ένα “ιδιαίτερα απεχθές” βίτσιο, μπορεί να παρεισφρήσει σε μια ερωτική σχέση. Ένα βίτσιο που “καταστρέφει τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων”. Αναφερόμενος στις καθημερινές ειδήσεις για “τοξικές σχέσεις”, οι οποίες έχουν χάσει την “αίσθηση των ορίων”, είπε ότι αυτές οι σχέσεις στερούνται “αγνότητας”. Η αγνότητα δεν είναι “σεξουαλική αποχή”, αλλά “η θέληση να μην κατέχεις ποτέ τον άλλον”.
Στέρηση της ελευθερίας
Ο Φραγκίσκος επέμεινε στα ιδιαίτερα δεινά της λαγνείας, δεδομένου ότι “από όλες τις ανθρώπινες απολαύσεις, η σεξουαλικότητα έχει μια ισχυρή φωνή” που “εμπλέκει όλες τις αισθήσεις” και επηρεάζει “τόσο το σώμα όσο και τον ψυχισμό”. Αν δεν πειθαρχήσει με υπομονή, η σεξουαλικότητα “μετατρέπεται σε αλυσίδα που στερεί από τον άνθρωπο την ελευθερία του”, είπε, προειδοποιώντας κατά της “πορνογραφίας, μιας ικανοποίησης χωρίς σχέση που μπορεί να δημιουργήσει μορφές εξάρτησης”.
Ο δρόμος προς την αγάπη πρέπει να διανύεται αργά
Όταν σκεφτόμαστε την ηδονή, η ηθική ζωή δεν είναι πιθανώς ο πρώτος συνειρμός που μας έρχεται στο μυαλό. Αντ’ αυτού, σκεφτόμαστε όλες τις πιθανές υπερβολές της απόλαυσης. Και όμως, από φόβο για τις υπερβολές της, ενώ ορισμένοι χριστιανοί στοχαστές προτίμησαν να κλείσουν το θέμα λέγοντας ότι κάθε ηδονή είναι κακή, άλλοι, όπως ο Άγιος Αυγουστίνος, ο Άγιος Ιγνάτιος του Λόγιολα και ο Άγιος Θωμάς ο Ακινάτης, επιμένουν στη σημασία που δίνει ο Θεός στις ανθρώπινες επιθυμίες που εκφράζονται μέσω της επιδίωξης της ηδονής. Στο ερώτημα “Είναι κάθε ηδονή κακή;”, ο Άγιος Θωμάς δίνει στη συνέχεια την εξής ωμή απάντηση: “Κανείς δεν μπορεί να ζήσει χωρίς σωματική και αισθητή ηδονή, και όσοι διδάσκουν το αντίθετο έρχονται σε αντίθεση με τον λόγο τους”.
“Το μονοπάτι της αγάπης πρέπει να διανύεται αργά και […] αυτή η υπομονή, μακριά από το να είναι συνώνυμο της πλήξης, μας επιτρέπει να κάνουμε τις ερωτικές μας σχέσεις ευτυχισμένες”, συνεχίζει ο επίσκοπος της Ρώμης. Μπροστά στα νεαρά ζευγάρια στις πρώτες σειρές της αίθουσας Παύλος VI, που είχαν έρθει με τα νυφικά τους για να ευλογηθούν, επιβεβαίωσε ότι “το να χτίζουμε μαζί μια ιστορία είναι καλύτερο από το να ξεκινάμε μια περιπέτεια, το να καλλιεργούμε την τρυφερότητα είναι καλύτερο από το να υποκύπτουμε στον δαίμονα της κατοχής, το να υπηρετούμε είναι καλύτερο από το να κατακτούμε”.
Θεματολογικές ετικέτες